Neden Bölümümüz

Bölümümüze, her yıl yaklaşık olarak, lisans eğitimi için 40 yüksek lisans için 15 öğrenci kabul edilmektedir. Ayrıca her yıl belirlenen kontenjanlara göre de Mühendislik Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesinin bazı bölümlerinde yandal veya çift anadal eğitimi almak isteyen öğrenciler bölümümüz tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilmektedir. Bölüm zorunlu ve seçmeli derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler “İstatistikçi” ünvanını alarak lisans eğitimini tamamlarlar. Zorunlu olmamakla birlikte öğrenci eğitimi sırasında staj yapmak isterse, özel kuruluşlar veya kamu kuruluşlarında staj yapabilir.

İstatistik lisans programının amacı, matematiksel temellere dayanan istatistik teorisi ve yöntemleri yanında, optimizasyon, risk analizleri, aktüerya bilimleri, istatistiksel kalite kontrolü, bilgisayar programlama ve istatistiksel yazılımlar  gibi teknik alanlardaki bilgiler ile sosyal araştırmalarda kullanılan istatistiksel analizleri öğrencilere en iyi biçimde aktarmak ve ilgili uygulama alanlarında ortaya çıkacak sorunlara bilimsel çözümler getirebilecek niteliklere sahip bireyler yetiştirmektir.

İstatistik Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları


İstatistikçi birçok kamu kurumu ve özel kuruluşta; planlama safhasında öngörülerin yapılmasında; üretim safhasında kalite ve süreç denetiminde; kamuoyu ile ilgili nüfus, sağlık, sosyal veya ekonomik herhangi bir araştırmanın yapılmasında görev yapmaktadır. Çalışma alanı konusunda da bilgi sahibi olan istatistikçi bu kuruluşlar için aranan elemandır. Bölümden mezun olan öğrenciler özel sektörün araştırma ve geliştirme alanlarında, kamu sektörünün ise Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye, Sağlık, Milli Savunma, Adalet, Bayındırlık ve İskan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim, Tarım Orman ve Köy İşleri ve Turizm gibi bakanlıklarda, Emniyet Genel Müdürlüğünde, Genel Kurmay Başkanlığına bağlı kuvvet komutanlıklarında, Sosyal Güvenlik Kurumunda, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, ÖSYM, PTT Genel Müdürlüğü, Sayıştay, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Merkez Bankası, TCDD, TEAŞ, TEDAŞ, THY, TRT gibi kurumlarında; Belediyelerde; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda; Aselsan’da; Turizm, Sigortacılık, Reklamcılık, Bankacılık ve Finans, Bilgisayar Yazılım Şirketlerinde, Bilgi İşlem Merkezlerinde, Araştırma Şirketlerinde, Spor Kulüplerinde, Gazetelerde, Televizyon Kanallarında ve daha birçok alanda hizmet üreten sektörlerde iş bulma olanaklarına sahiptir.