Üniversitemizde, “Yapay Zekâ ve Dijitalleşme: Geleceği Şekillendiren Teknolojiler” Ele Alındı

Yayın Tarihi : 11.12.2024

Üniversitemiz Yapay Zekâ Topluluğu tarafından “Geleceği Şekillendiren Teknoloji: Yapay Zekâ” konulu etkinlik düzenlendi. Dahua Technology Firmasından Kıdemli Çözüm Mühendisi Yunus Bölükbaşı ve Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Serkan Savaş’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, konuşmacıların sunumlarıyla devam etti.

Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Serkan Savaş, “Yapay Zekanın Dünü Bugünü ve Yarını” konulu sunumunu dinleyenlerle paylaştı.

Sunumda ilk olarak Yapay Zekâ kavramı tanıtıldı ve öğrencilere yapay zekâdan beklentileri soruldu. Yapay zekâ çalışmalarının bugüne gelmesinde katkısı bulunan bilim insanları ve yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesinde dönüm noktaları olan teknolojilerden bahseden Doç. Dr. Serkan Savaş, El Harezmi’den ve El-Cezeri’den başlayarak günümüzün üretken yapay zekâ teknolojilerine kadar uzanan süreci özetledi. Bu süreçten bahsederken ilk robotik tasvirlerden ilk nöron modellenmesine, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu soran Turing ve Cahit Arf’tan, yapay zekânın isim babası McCharty ve 2024 Nobel ödüllü yapay zeka araştırmacısı Hinton’a kadar pek çok farklı bilim insanı ve yapay zeka teknolojisi hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Serkan Savaş, yapay zekanın alt kümeleri olan makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi alanlarla ilgili anahtar bilgiler sundu. Ayrıca pekiştirmeli öğrenme ve üretken yapay zekâ teknolojileriyle ilgili açıklamalar da yaptı. Günümüzde bu teknolojilerinin kullanıldığı alanlarla ilgili video görselleri ve farklı uygulama örnekleriyle ilgili bilgileri de veren Doç. Dr. Serkan Savaş, dünyada bu alanda yaşanan rekabette ülkemizin de yer alması gerektiğine önemle vurgu yaptı. Teknoloji üreten ülkeler arasında yer almak, bu rekabette öne çıkmak ve geleceğe yön vermek amacıyla yapay zekâ teknolojilerini geliştirmenin ve kullanmanın önemini vurguladı.

Sunumun ardından Doç. Dr. Serkan Savaş, öğrencilerin sorularını cevapladı ve sunum, Doç. Dr. Serkan Savaş’a hediyesinin verilmesiyle sona erdi.

Dahua Technology Firmasından Kıdemli Çözüm Mühendisi Yunus Bölükbaşı ise Dahua Technology Firması hakkında bilgi vererek dijitalleşmeyi anlattı. Yunus Bölükbaşı, “Dahua, 20 yılı aşkın bir süredir biriktirdiği öncü teknolojileriyle, video odaklı yapay zeka ve IoT (AIoT) çözümleri sunan bir hizmet sağlayıcı olarak konumlanmaktadır. Şirket, şehirler ve işletmelere yönelik çözümler geliştirmekte, ‘Beş Tam’ (Tam algılama, tam bağlantı, tam zeka, tam hesaplama, tam ekosistem) yeteneklerini vurgulayarak hem dijital inovasyonu hem de dijital dönüşümü desteklemektedir. Dijitalleşmenin en dikkat çeken uygulamalarından biri, akıllı trafik yönetimi sistemleri oldu. Bu sistemler, trafik akışını optimize etmenin yanı sıra hız ihlalleri, emniyet kemeri kullanımı ve yanlış şerit kullanımı gibi durumları tespit ederek güvenliği artırmayı hedefliyor. Bununla birlikte, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik çözümleri, işletmelerin karbon ayak izini azaltmalarına ve maliyet tasarrufu sağlamalarına olanak tanıyor. Eğitim sektörüne yönelik akıllı sınıf çözümleri de etkinlikte ele alınan önemli konular arasındaydı. Bu çözümler, öğrenci katılımını artırırken öğretmenlerin hazırlık sürelerini kısaltıyor ve interaktif öğrenme deneyimlerini destekliyor. Ayrıca, düşük yatırım maliyeti ile yüksek verimlilik sağlayarak eğitimde eşitlik ve kalite standartlarını geliştirmeye katkıda bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Sunumun ardında, Yunus Bölükbaşı öğrencilerin sorularını cevapladı. Sunum Yunus Bölükbaşı’na hediyesinin verilmesinin ardından sona erdi.